Robin II

Datum: 2014-03-31 Tid: 19:33:57
 
Några fler bilder på Robin, den här gången med svart bakgrund. Missade ni de första bilderna finns dem här.

Kill! Kill! Pussycat! @ Flygeln

Datum: 2014-03-30 Tid: 15:07:00

En bildbomb med bilder på Kill! Kill! Pussycat! som var förband till Takida igår.
Läs recension av båda banden och se bilder på Takida här.

Artister som jag sett live

Datum: 2014-03-29 Tid: 14:23:00

Igår fick jag för mig att jag skulle skriva upp alla band som jag sett live. Jag förstod rätt snabbt att jag tagit mig vatten över huvudet, men fem timmar senare så slutade listan på 145 band. Och förutom band- eller artistnamn så har jag fått med plats och datum också. Rätt bra jobbat när man inte har bilder eller biljetter från alla konserter. Svårast är nog att få med alla band man sett på festivaler.

Det är även roligt att kunna se vilka band som jag sett flest gånger. Just nu leder Johnossi som jag sett fyra gånger. Därefter kommer bland annat P!nk, Kent, Markus Krunegård och The Hives som jag sett tre gånger var.

Dokumentet kommer dock uppdateras redan ikväll då jag ska fotografera Takida på Flygeln.

Busy doing nothing at all

Datum: 2014-03-22 Tid: 14:44:00
Mitt skrivbord just nu.
 
Jag sitter och pillar på företags-saker just nu. Funderar på att uppdatera och utöka gallerierna på hemsidan. Vill ju ha det väldigt kategoriserat och visa en bredd på olika slags fotograferingar, men jag vet inte om det blir alldeles för mycket. Jag vill nog ändå fotografera lite fler grejer så att jag inte publicerar halvtomma gallerier där jag inte kan visa upp mitt allra bästa.

Så jag söker just nu familjer, par och barn att fotografera. Så passar ni in på det så kan jag erbjuda en gratis fotografering mot att ni ställer upp på lite experimenterande!

Dessutom så knåpar jag ihop ungefär ett dussin olika mallar och papper och avtal. Har bland annat förfinat mina bröllopsavtal inför sommarens bröllop, som jag längtar efter.

Jag har fortfarande några lediga helger i sommar, så om ni ska gifta er och inte har bokat fotograf än så skicka iväg ett mejl!

Deklarations-tider

Datum: 2014-03-21 Tid: 16:15:00
Och så har tiden kommit för det där som gör enskild firma läskigt och jobbigt. Deklarationen. Och är man som mig och inte har stenkoll på bokföring, så blir det alltid ett ångestmoment när allt ska räknas ihop och räknas ut och hamna på ett papper och skickas in till Skatteverket. Kanske är jag vild och vågad och deklarerar online i år, så får man det överstökat snabbare.

Jag och mamma brukar kunna få ihop det tillsammans, så jag är inte jätteorolig egentligen. Men det vore tråkigt och lite småjobbigt om man gör fel. Och det vore roligt att för en gångs skull veta vad man gjorde när man sitter med kontoutdrag, fakturor och momsbilagor i högar. Och det här med egenavgifter förstår jag mig fortfarande inte på.

Så deklaration och bokförings-grejer är vad jag ska spendera nästa vecka med.

Det är ju så mycket roligare att skicka fakturan än att att bokföra den.

Trysil i bilder

Datum: 2014-03-18 Tid: 16:40:47

En bildbomd med mobilbilder från vår helg i Trysil.

Weekend adventure

Datum: 2014-03-17 Tid: 15:16:00
Sent igår kväll så kom jag och familjen hem från Trysil där vi spenderat helgen. Vi åkte upp för att hälsa på Johanna som har praktik där. Vi ville träffa henne och fira hennes födelsedag (lite tidigt) eftersom hon fyller 19 år idag.

Helgen bjöd på skidåkning, fin utsikt, familjemys, god mat och trevlig atmosfär. Men det bästa var att komma upp i fredags och få krama på sin saknade lillasyster.

Jag släpade med mig kameran, men tog inte alls många bilder. Så vi får se om det blev några som är värda att dela med sig av. Kanske lägger upp några mobilbilder senare idag eller imorgon.

Fia & Carro's / Facebook & Hemsida

Datum: 2014-03-13 Tid: 20:25:00

Nu har Fia & Carro's Trafikskola använt några av de bilder jag fotograferade för dem.
Det blev en omslagsbild på deras facebook-sida och ett bildspel på hemsidan.

Vårkänslor och födelsedagsfirande

Datum: 2014-03-11 Tid: 18:25:00
Igår fyllde jag 21 år, vilket är helt galet. Vart tar tiden vägen egentligen? Min dag var helt fantastisk. Jag har i flera veckor gått och hoppats på att slippa snö på min födelsedag, något som inte alltid är garanterat. Men i år vaknade jag upp till bar mark, solsken och flera plusgrader. För första gången i år skippade jag jackan när jag lämnade huset och kunde njuta av att gå runt i endast hood-tröja, jeans och ett par solglasögon. 

Vi sex kom mamma och pappa in i mitt rum och sjöng. Jag som inte hade önskat mig annat än pengar blev lite förvånad över att jag fick paket. Jag fick (utöver en generös insättning på mitt bankkonto) en ny, helt underbar morgonrock och shampoo och balsam. Dessutom fick jag en ask choklad.

Vid tio kom min älskade Erica förbi med superfina blommor och sedan åkte vi till Sockerbagaren och åt födelsedagsfrukost. Efter frukosten åkte vi till hennes nya lägenhet och satt och pratade och hade det trevligt.

 
Väl hemma igen så åt jag upp min chokladask, tittade på tv och bara tog det lugnt.

På kvällen åkte mamma, pappa, Pernilla och jag in till stan för att äta på Gamla Bryggeriet och fira mig lite extra. Åh herregud vilken trevlig och mysig restaurang. Supergod mat, trevlig personal, snyggt inrett och så fick vi ett bord där jag hade utsikt ut över strömmen och bort mot Saltängsbron. Rekommenderar verkligen den restaurangen.
 
 
Vid middagen så överraskade Pernilla mig med en helt fantastisk present. En weekend i valfri europeisk stad, bara hon och jag. Jag blev så överraskad och glad att jag nästan började gråta, haha. Ett av hennes och mina gemensamma mål är att besöka alla huvudstäder i Europa, så den här presenten var så himla fin och tankfull.
 
 
Så hela min födelsedag var helt underbar och troligen en av de bästa på flera år. Jag vill tacka min familj och alla vänner som grattat mig både via sms och facebook. Ni är så otroligt uppskattade, varenda en av er.

Skönhetsretusch: Hanna W

Datum: 2014-03-10 Tid: 00:05:00
Före- och efterbild på Hanna. För att se hur bilden är tagen så finns ett förklarande inlägg här.
 
Jag tänkte att jag skulle skriva lite kort om hur jag redigerade bilden på Hanna som jag lade upp i det här inlägget. Det är ungefär hur jag redigerar de flesta av mina "mode/beauty"-bilder. Porträttbilder till kund gör jag oftast inte lika mycket med, om det inte ombeds.

Det allra första jag gör är att öppna bilden (som är i RAW-format) i Camera Raw där jag ökar skärpan, ändrar exponeringen och lägger på kontrast. Jag ändrar även vitbalansen lite. Sedan öppnar jag bilden i Photoshop.

Hud
Skapar ett nytt lager, väljer Healing Brush Tool och i den horisontella menyn högst upp så finns det en rullista där jag väljer Current & Below för att kunna ta sample från originalbilden men kunna måla på det nya lagret. Sedan retuscherar jag huden och tar bort porer, finnar och andra större ojämnheter. På ett nytt lager med samma inställning (Current & Below) så väljer jag Clone Stamp Tool med en stor pensel på väldigt låg opacitet (ca 20%) och jämnar ut hudtonen och sminket där det behövs.

Skapar två Curves-lager varav det ena jag döper till Dodge och det andra Burn. Dodge-lagret ljusar jag upp och Burn-lagret mörkar jag ner med Curves. Jag trycker Cmd+I (Ctrl+I på PC) för att invertera lagermasken på vardera lager och använder sedan en vit pensel i olika storlekar och opacitet för att måla fram delar av lagret. Bland annat så ljusar jag upp mitten av underläppen/överläppen, näsryggen och under ögonen/på kindbenen. Jag mörkar ner lite under kindbenen/sidan av ansiktet, ögonbrynen och under hakan. Jag mörkar även ner ögonskuggan lite.
 
Det färdigredigerade ögat med Healing Brush Tool valt i menyn och Current & Below-rullistan markerad.
 
En bild med alla lager (och dess namn) men med ett grått lager som bakgrund istället för originalbilden.

Ögon
Skapar Curves-lager där jag ljusar upp och skapar kontrast i ögonen samt ljusar upp lite på de undre vattenlinjerna och innerkanterna av ögonen. Använder ett till Curves-lager med lagermask för att svärta ner ögonfransarna. Jag skapar även ett nytt lager där jag med en väldigt liten, hård pensel ritar över ögonfransarna i svart. För att få ett naturligt resultat så använder jag sedan Gaussian Blur på lagret, vilket mjukar upp effekten.
 
Håret
Skapar Curves-lager där jag ljusar upp/mörkar ner slingor och partier i håret. Passar på att använda ett Hue/Saturation-lager för att få fram lite mer rött i hennes dip-dye och lite lyster i resten av håret.
 
Hela bilden
Skapar några Curves-lager där jag över hela bilden ljusar upp och skapar lite mer kontrast i partier. Gör även ett till Curves-lager där jag ljusar upp bakgrunden/väggen bakom ännu lite till.

Hela arbetsytan i Photoshop med den färdiga bilden inzoomad till ungefär 90%.

P.S Jag vill bara klargöra att jag till största del redigerar mina bilder för att göra dem så som jag såg dem när dem togs, men även för att leka lite och utmana mig själv. Eftersom jag är värdelös på att rita/sminka så får jag utlopp för det i Photoshop istället.

Och jag gör inga av dem här ändringarna för att jag på något sätt tycker Hanna är ful eller otillräcklig från början. Att redigera bilder är som konst för mig och därför kan jag ibland överdriva när jag redigerar bilder för min egen skull.

Ljussättning - Hanna i Studion

Datum: 2014-03-09 Tid: 23:58:10
 
Bilden är tagen hemma i min lilla studio. Jag hade två Elinchrome-blixtar med softboxar i storlek 70x70, en på varsin sida av kameran. Blixtarna är placerade lite ovanför modellen och riktade inåt och neråt. För att lätta upp skuggorna så har jag en rund reflexskärm i storlek 107cm placerad horisontellt vid modellens midja, precis utanför bild.

Made of Glass

Datum: 2014-03-08 Tid: 13:17:36

Suddenly I See

Datum: 2014-03-07 Tid: 19:02:56

Samma bild men i två olika beskärningar. Vet inte vilken jag tycker om mest. Men visst är hon vacker, min kära vän?

As fierce as it gets

Datum: 2014-03-07 Tid: 17:44:01

Hittade ett litet guldkorn på Hanna som jag inte lagt upp än. Är otroligt sugen på att fota henne igen.

DRAVG - Watching them watch me

Datum: 2014-03-04 Tid: 19:34:00


När jag känner att inspirationen försvinner brukar jag sätta på instrumental musik och spela upp filmer och historier i mitt huvud. Låten ovan är en av mina nya favoriter. Killen som står bakom musiken heter Daniel Anderstedt och är en otroligt talangfull musiker. Han har bland annat spelat tillsammans med min vän Jimmy Åkesson, så det var genom honom jag fick upp ögonen för Daniel.

Daniel har precis släppt en ny EP med sitt soloprojekt DRAVG. Om ni vill lyssna på fler låtar kan ni göra det här och om ni vill följa honom så finns han på facebook här.

Det är bättre att ha älskat och förlorat än att aldrig älskat

Datum: 2014-03-02 Tid: 23:25:00

I ett försök att samla bilder till en fotobok om studenten så sitter jag mest och blir nostalgisk.

Jag har alltid haft svårt att förstå när folk pratade om gymnasiet som de tre bästa åren i sitt liv. Men det är människorna som gör det. Inte alla inlämningar, genomgångar, betyg, prov, läxor, lektioner. Det är människorna jag träffade som gjorde min gymnasietid till de tre hittills bästa åren i mitt liv. Trots tvivelaktiga relationer, traumatiska händelser, utbrändhet och ibland bara ren skoltrötthet så klarade jag mig igenom det. Mycket om inte helt tack vare mina vänner.

Och även om vi gått våra skilda vägar nu så kommer dem alltid vara några av de mest värdefulla människorna i mitt liv. Och det är löjligt och klyschigt att säga det, men tack vare dem är jag vid liv idag.

Den första bilden är uppenbarligen inte från studenten, men kände att Edvid förtjänade en bild han också.